Dossier opbouwen (KO)

Waarom bouw ik een dossier op?

Het is handig om per groep of voor een enkel kind de voortgang bij te houden. Dat doe je al met de gegevens die je uit de screenings haalt, maar je kunt dit natuurlijk verder aanvullen. Je weet inmiddels veel meer!

Door verschillende bronnen samen te voegen ontstaat overzicht, je ziet misschien relaties die je eerst nog niet zag. Daarnaast zie je groei: hoe ontwikkelt een groep of kind zich door de loop van de tijd. Tot slot is het een handig archief. Je kunt zaken die je je niet meer helemaal goed voor de geest kunt halen opzoeken en raadplegen.

Het logboek vind je voor de groep bij Mijn Groepen bovenin, voor een individueel kind klik je vanaf Mijn Groepen op de naam van het kind. In de bovenbalk kies je voor Logboek.

 

 

Hoe bouw ik een dossier op?

Een dossier bestaat altijd uit meerdere onderdelen. Hieronder een aantal zaken die je in het groepsdossier (logboek) kunt opnemen:

  • Groepsscreenings

  • Interventies

  • Groepsbesprekingen

Groepsscreening Wanneer je werkt aan de kwaliteit van je groep, doe je dat samen met je collega's. Het vertrekpunt voor iedere periode is altijd: hoe gaat het nu eigenlijk met de kinderen? Door de groepsscreenings krijg je hier inzicht in (of wordt het beeld wat je reeds hebt bevestigd).

Interventies Vervolgens ga je acties bedenken om op groepsniveau kinderen uit te dagen, zich veilig te laten voelen en om ze betrokken te krijgen bij activiteiten of materiaal. Tegelijk werk je aan je eigen vaardigheden: om beter te kijken, passender in te spelen op de mogelijkheden en te reflecteren op je eigen handelen.

Groepsbespreking Tot slot bespreek je met elkaar wat er in een periode goed werkte, welke kinderen wellicht extra in de gaten gehouden moeten worden of waar je kansen ziet om in te spelen op behoeften. Daarna ben je klaar voor en volgend meetmoment en begint de cyclus van voor af aan.

 

Maar, zo kun je natuurlijk ook voor een kind te werk gaan. Hieronder een aantal zaken die je in het individueel dossier (logboek) kunt opnemen:

  • Groepsscreenings

  • Interventies

  • Groeiplan

  • Oudergesprek

  • Kindbespreking

  • Overdracht

Bij een kind begint het met dezelfde vraag als bij de groep: hoe gaat het met hem of haar? Aan de hand van de groepsscreening denk je na over of er zorgen, vragen of ontwikkelkansen liggen bij het kind. Dit kun je vormgeven via een groeiplan.

Ook de groepsinterventies werken door bij het kind. Je kunt deze eventueel aanvullen, wanneer je hebt gemerkt dat de interventies een extra positief of negatieve impact voor een kind hebben gehad. Wellicht is het slim om dit te combineren met een bespreking met een collega over het kind? Een verslag hiervan of eventueel een tussentijds gesprek met ouders zou je ook in het dossier kunnen plaatsen.

Daarnaast zijn er periodieke oudergesprekken die in de vorm van het kindrapport vorm kunt geven. Ook de overdracht naar een nieuwe groep of naar school kun je invullen via een overdrachtsformulier. Zo staan alle gesprekken, overwegingen en gedachtes bij elkaar.

 

Tot slot kun je voor zowel de groep als voor het kind overwegen om een los item bovenaan je dossier te zetten voor belangrijke notities. Hierin kun je diverse gegevens kwijt over het kind of de groep, die collega's niet mogen ontgaan.