Kinderen thuis in beeld (PO)

Tijdens het thuisonderwijs is duidelijk geworden dat het niet altijd vanzelfsprekend is dat je de kinderen uit je groep goed in beeld hebt. Met name voor een groep kwetsbare kinderen, die extra profiteren van de omgeving op school, kan het welbevinden, de sociale veiligheid en betrokkenheid in gevaar komen.

Hoe ga je om met deze onzekerheden? En is ook buiten de lock-down niet handig om naast het beeld van de kinderen op school, wat vaker stil te staan bij hoe het thuis gaat? Looqin kan je hier mogelijk in ondersteunen, om overzicht te krijgen vóór de kinderen weer terug naar school komen.

 

Beeldvorming

Stap één is het in beeld krijgen van alle kinderen. Start eens een screening welbevinden & betrokkenheid en probeer de kinderen een score te geven. Is dat lastig voor enkele kinderen, dan heb je daar nog iets te doen (lees verder bij extra observatie). Aan de hand van deze eerste blik krijg je een overzicht van wie je in beeld hebt, en wie nog niet. Het is niet erg als je constateert dat een kind niet lekker in zijn vel zit of totaal gedemotiveerd is. Het is wel erg, wanneer je dit niet erkent (en dus een hogere score geeft). Ben dus vooral eerlijk in hoe het ervoor staat vanuit de informatie die je hebt.

Nadat je de kinderen in beeld hebt gebracht kun je alvast een aantal kinderen die je zeker niet uit beeld mag verliezen 'opvolgen'. Door de schuif op spoor 2 om te zetten, krijg je een groepsoverzicht waarin helder is welke kinderen goed in de gaten gehouden moeten worden, waar zorgen over zijn of waarvoor al extra acties in de startblokken staan.

 

Extra observatie

Nu zijn er vast een aantal kinderen die je niet direct kunt scoren. Dat geeft niet. Neem eens de tijd om gedurende een aantal momenten wat beter op het kind te letten. Probeer desnoods het kind eens los online te bereiken of in een kleiner gezelschap. Je kunt hiervoor best ook het kind zelf bevragen over hoe het in zijn/haar vel zit, en hoe het met zijn/haar motivatie is. Ook ouders zijn een prima bron van informatie. In de bijlagen vind je een aantal bronnen die je als input kunt gebruiken om kinderen te bevragen, of die je naar ze kunt opsturen.

 

Kind-bevraging

Normaal zou je in het kader van sociale veiligheid op school, eens per jaar de monitor sociale veiligheid invullen. Omdat de vraag nu vaak verschuift naar: hoe gaat het thuis, is die vragenlijst minder geschikt. Ter vervanging hebben we twee handreikingen om in te laten vullen door kinderen. Hiermee krijg je een breed beeld van het welbevinden en de sociale veiligheid. Ten eerste kun je de vragenlijst L2u - Papier Lockdown laten invullen. Een alternatief is de KOBWEB, die je via deze link kunt laten invullen.

 

Acties

En dan? Dan heb je de kinderen in beeld, hoe nu verder? Ga met name voor de kinderen waar je een zorg of vraag bij hebt na wat je al zou kunnen doen via de digitale weg. Is het mogelijk via break-out-rooms iets te organiseren waardoor deze kinderen in een (kleine) groep aan elkaar gekoppeld blijven. Kun je een kind via de ouders wat stimuleren in zijn welbevinden (bekijk de bijlage Welbevinden_ouders eens)? Gebruik eventueel een groeiplan om zorgen of vragen te vertalen naar acties.