Let op, je kunt pas een screening starten als je locatie ingericht is.
Waarom de ontwikkeling screenen?
Je bent benieuwd naar hoe ver een kind is. Meestal weet je al veel van wat een kind kan, maar het is fijn om de stukjes die nog ontbreken te kunnen invullen. Daarom stelt Looqin je vragen op diverse domeinen om dit scherper in beeld te krijgen. Daarnaast kun je de ontwikkeling over de verschillende domeinen volgend door de tijd heen (in de zogenaamde evolutie).
Hoe breng je de ontwikkeling in beeld?
Starten - Om de groepsscreening te starten start de beheerder de screening. Dit kan voor één enkele groep of voor de hele locatie.
Invullen - Wanneer dit is gedaan, verschijnen de verschillende screeningen op je startpagina. Het is ook mogelijk om de screening voor één kind in te vullen. Klik via mijn groepen of je mentorkinderen op de naam van het kind en kies in de bovenbalk voor 'Screening ontwikkeling'.
Vul de scores voor de ontwikkelingsgebieden in. Als je op een schaalwaarde (1-5) klikt, verschijnt een legenda met de betekenis van de scores.
In de laatste kolom kan je opmerkingen neerzetten.
Ben je zeker van je keuze? Klik dan op ‘Definitief Opslaan’. Ben je nog niet klaar? Klik dan op ‘Tussentijds Opslaan’.
Afronden - Wanneer je klaar bent kun je op definitief afronden klikken. De beheerder kan ook de screening afronden. Dit kan via het beheer>Screenings. Daar kan hij de gewenste screening afronden.
Wat vul ik in bij de verschillende domeinen?
Niet ieder domein is even makkelijk in te vullen. Er wordt enige voorkennis van je gevraagd als het gaat om de ontwikkeling van taal, cognitief, motoriek en sociaal-emotioneel. Maak het niet te groot voor jezelf en concentreer je iedere keer op één domein. Probeer je te herinneren wat je de afgelopen weken hebt gezien bij het kind als het gaat om bijvoorbeeld motorische ontwikkeling.
Hierbij helpt het soms om jezelf het volgende af te vragen: vertrouw ik erop dat het kind de komende periode de volgende stap gaat kunnen zetten op de verschillende onderwerpen? Als het antwoord op veel van de aspecten van motoriek is: 'Ja!', dan kun je het kind een score '3' geven. Het hoeft dan niet te zijn dat het kind alles perfect zo doet zoals op die leeftijd verwacht wordt. Het gaat erom dat over het algemeen het best goed gaat, en je vertrouwen hebt dat het kind de volgende stapjes kan gaan zetten.
Heb je minder of geen vertrouwen in dat het kind de volgende stappen kan gaan zetten? Dan kun je een score '1' of '2' geven. Hiermee geef je aan dat er werk te doen is op dit domein. Je geeft een score '2' meestal wanneer een aantal dingen niet goed gaan op het domein, en een score '1' wanneer de meeste aspecten niet goed gaan.
BIjvoorbeeld, Sam (2jr; 5mnd) is vrij expressief. Tijdens een activiteit waar dieren uitgebeeld worden, kan ze vol overgave meedoen. Ze zoekt opstapjes, drempels en andere hindernissen op om overheen te springen. Probeert hier en daar een pirouette uit. Met de grote motoriek van Sam zit het wel goed. We zouden in Looqin haar een 5 geven.
Een ander voorbeeld, Jana (2jr;6mnd) is wat onhandig in haar acties. Wanneer ze in spel verstopt onder een tafel zit, komt ze er maar moeilijk onderuit. Ze is vrij houterig in haar beweging, maar leert wel snel. Als ze met een winkelkarretje rondloopt botst ze de eerst ronde nog vrij vaak, maar in de volgende rondes die ze loopt al veel minder. In Looqin zouden we haar een 2 geven, omdat ze snel bijleert, maar het nog niet heel soepel gaat.