Looqin KO - Werkwijze

Bekijk ook de https://looqin.atlassian.net/wiki/spaces/LH/pages/139100799

 

Onderstaande stappen kunnen als richtlijn worden gebruikt om met Looqin KO aan de slag te gaan. Het is aan te raden om vooral de onderdelen te gebruiken die bij jouw locatie van toepassing zijn. Spreek wel duidelijk binnen je team af hoe je met de screenings-momenten omgaat (hoe vaak, wanneer). Je kunt bij iedere stap op de titel klikken om te zien hoe je bij dit onderdeel komt en hoe de knoppen werken. Alle stappen staan ook in dit stappenplan vermeld.

Binnen Looqin zijn 2 sporen beschikbaar:

  • Spoor 1 - de groep

  • Spoor 2 - het kind

Je gaat in eerste instantie observeren op spoor 1 (groepsniveau) en kijkt alleen voor de kinderen waar je zorgen of vragen bij hebt, op de gebieden waar de vraag betrekking op heeft, naar spoor 2 (kindniveau).

 

Spoor 1 - de groep

1. Groepsscreening

Welbevinden & Betrokkenheid
Meestal wordt deze screening als eerste door enkele gebruikers uitgeprobeerd. Wanneer Looqin volledig wordt gebruikt, dan wordt aangeraden om de screening 3-6 keer per jaar in te vullen. De screening bestaat uit 3 fasen:

  • Fase 1: mentorfase. De mentor geeft een algemene score voor welbevinden en betrokkenheid aan de kinderen waar hij/zij verantwoordelijk (mentor) voor is. De score is gebaseerd op de algemene indruk van de afgelopen 6-8 weken.

  • Fase 2: dagdeelfase. De medewerker geeft een score voor welbevinden en betrokkenheid op basis van hoe het kind op een bepaald moment in de groep is. Alleen de verantwoordelijke medewerker van een bepaald dagdeel vult de screening in.

  • Fase 3: afrondende mentorfase. De mentor geeft een conclusie na het bekijken van de verschillende scores.

 

2. Interventies

Nadat je de screenings hebt ingevuld zie je op de startpagina het groepsbeeld. De grafieken geven aan hoe het er met je groep voorstaat. Hier trek je conclusies uit die je kunt vertalen in interventies. Aan de hand van je groepsbeeld ga je interventies bepalen die het welbevinden en de betrokkenheid van de hele groep vergroten. Deze kun je voor de nieuwe screening-ronde evalueren in het Groepslogboek.

 

3. Groepslogboek

In het groepslogboek vind je alle documenten terug die te maken hebben met de groep, zoals groep-screenings, evaluaties van interventies en groepsbesprekingen.

 

Spoor 2 - het kind

Je komt op spoor 2 door op de naam van een kind te klikken.

 

4. Groeiplan & Individuele Observatie

Vervolgens ga je na welke kinderen voor jou nog onvoldoende in beeld zijn gebracht of waarvan het welbevinden of de betrokkenheid hier aanleiding toe geven. Deze kinderen kun je "opvolgen", zodat je ze niet uit het oog verliest.

Je formuleert een Groeiplan over de vraag of zorg die je bij het kind hebt. Door middel van individuele observatieformulieren kun je daarna je vraag of zorg beter in beeld brengen.

 

5. Balans

De uitkomsten van je observaties komen terug in de balans. Je trekt aan de hand van dit formulier je conclusies en formuleert werkpunten bij het betreffende kind. Nadat je aan deze werkpunten gewerkt hebt, kun je ze aanpassen of afronden.

 

6. Evolutie & Logboek

Je vindt de ontwikkelingen in welbevinden en betrokkenheid terug in de evolutie. Daarnaast zijn alle documenten rondom het kind terug te vinden in het logboek, zoals screenings, zorgpunten en observaties. Sinds versie 2.0 is ook de evolutie van de ontwikkelingsdomeinen inzichtelijk. Deze evolutie wordt pas zichtbaar wanneer er meerdere screeningsrondes zijn doorlopen.

 

7. Oudergesprek

Tot slot kun je een oudergesprek voorbereiden. Je krijgt een aantal vragen die je helpen om het gesprek voorbereid in te gaan. Je kunt het formulier printen en opslaan in het logboek van het kind.