Spoor 1 - Interventies (KO)
Interventies zijn waardevol wanneer je een screening welbevinden & betrokkenheid hebt afgerond, lees meer over de groepsscreening.
Waarom gebruik je interventies?
Je hebt je groep in beeld, en dan? Aan de hand van eenvoudige acties op de groep, zorg je ervoor dat je niet enkel een paar kinderen aanspreekt. In plaats daarvan doe je een actie voor de hele groep. Zo kunnen kinderen waarvan jij het misschien niet had verwacht, ook profiteren van de interventie.
Hoe zet je interventies in?
Nadat je met elkaar een screening hebt doorlopen, kun je de grafieken bekijken en met elkaar nagaan waar je het beste aan kunt werken om het welbevinden en de betrokkenheid te verhogen. Denk niet te groot, en kies niet meer interventies dan je aankunt op de groep (wij adviseren 2 a 3 per periode). Je voegt de interventies als volgt toe:
Klik links in het startscherm op ‘Mijn Groepen’
In de bovenbalk verschijnt het kopje 'Interventies'
Je kunt nu binnen zes categorieën uit interventies kiezen
Selecteer binnen de gewenste categorie de interventies door ze aan te vinken met een klik
Je kunt de gekozen interventies eventueel printen
Interventies evalueren
Na een bepaalde tijd ga je opnieuw een screening uitvoeren. Na deze screening kun je de interventies erbij pakken om met elkaar te bespreken wat heeft gewerkt en wat niet. Je kunt je evaluatie direct in Looqin kwijt, deze verschijnt bij in het groepslogboek en in de dossiers van de kinderen binnen die groep. Zo evalueer je de interventies:
Ga via de bovenbalk weer naar 'Interventies'
Kies bij actieve interventies voor 'Evalueren'
Aan de slag met interventies
Denk eens aan hoe de ruimte ervoor kan zorgen dat kinderen vluchtig aan de slag gaan of echt geconcentreerd op eenzelfde plek blijven spelen. Durf keuzes te maken. Vergelijk hoe kinderen bezig zijn wanneer je veel 'kleine' activiteiten voor ze uitzet, of hoe ze aan de slag gaan als je een paar 'grotere' hoeken inricht.
Je kunt ook eens de manier van werken van jezelf of van collega's onder de loep nemen. Wat doe je om kinderen meer betrokken te laten zijn bij de hoeken/activiteiten, of wat doe je juist niet (waar laat je het op initiatief van kinderen zelf aankomen)? Waar kun je nog verbeteren? Vraag ook eens een collega om naar jou te kijken tijdens een activiteit of bij de begeleiding in hoekenspel.
Is er genoeg ruimte voor kinderen om zelf te fantaseren, te ontdekken of te experimenteren? Of zijn alle materialen erop gericht om één specifieke handeling te doen?