Spoor 1 - Groepsscreening welbevinden & betrokkenheid (KO)

Let op, je kunt pas een screening starten als je locatie ingericht is.

 

Waarom welbevinden en betrokkenheid screenen?

Je bent benieuwd naar hoe het met een kind gaat. Meestal weet je al veel, maar het is fijn om de stukjes die nog ontbreken te kunnen invullen. Daarom kun je met Looqin de groep snel in beeld krijgen. Daarnaast kun je het welbevinden en de betrokkenheid volgen door de tijd heen (in de zogenaamde evolutie).

 

 

Hoe breng je welbevinden en betrokkenheid in beeld?

Bedenk vooraf met elkaar hoe je wilt gaan screenen. Wil je alleen je eigen mentorkinderen invullen? Of wil je tijdens de groepsbespreking Looqin gebruiken om aantekeningen bij opvallende kinderen te verwerken? Het kan allemaal.

Starten - Om de groepsscreening te starten start de beheerder de screening. Dit kan voor één enkele groep of voor de hele locatie. Wanneer dit is gedaan, verschijnen de verschillende screeningen op de startpagina.

De beheerder kan ten alle tijde de screening geforceerd afronden of verwijderen via het Beheer > Screenings.

 

Invullen - Na het starten kun je via de startpagina de screening invullen. Aan de rechterkant vind je jouw actieve screenings.

  • Vul de scores voor Welbevinden en Betrokkenheid in (fase 1).

  • In de laatste kolom kan je opmerkingen noteren.

  • Ben je zeker van je keuze? Klik dan op ‘Definitief Opslaan’. Ben je nog niet klaar? Klik dan op ‘Tussentijds Opslaan’. Je gebruikt het vraagteken wanneer je nog even verder wilt kijken of wanneer je tot het besluit bent gekomen dat het beeld zeer wisselend is.

Als je met elkaar afgesproken hebt om enkel voor de eigen mentorkinderen iets in te vullen, dan ben je nu klaar. De beheerder kan als alle kinderen zijn ingevuld, de screening via het beheer geforceerd afronden.

Wil je ook nog naar de andere kinderen op de groep kijken, of bijzonderheden op verschillende dagdelen voor je eigen kinderen noteren? Dan ga je door naar fase 2.

  • Vul alleen of samen met je collega's in wat je opvalt. Niet bij alle kinderen, alleen bij degene die opvielen.

  • Je werkt samen in hetzelfde formulier, vul elkaar dus aan en schrijf niet over elkaar heen. Fase 2 is bereikbaar totdat iedereen klaar is met fase 3 of de screening door de beheerder wordt afgerond.

  • Als iedereen klaar is, dan kan je als mentor in fase 3 kiezen om de scores bij te stellen. Dit kan omdat je met elkaar gesproken hebt, je dingen zijn opgevallen of omdat collega's een andere score hebben ingegeven.

 

In het beheer start de locatieleiding de screening

start_screening.gif

 

  Daarna kun je de screening op de startpagina invullen

screening_wb_1.gif

 

Wanneer je als mentor fase 1 hebt doorlopen, verschijnt de screening fase 2 op je startpagina. Je kunt nu voor de rest van de groep scores geven of opmerkingen verwerken bij de kinderen. Dit kun je per dagdeel doen. Het is niet noodzakelijk om voor alle dagdelen voor alle kinderen een score te geven. 

 

Afronden - Als laatste fase voer je als mentor de eindscore in voor je mentorkinderen. Dit is in je startpagina te zien als fase 3. Vul hier voor al je mentorkinderen de eindscore in en klik op 'definitief opslaan'. De screening Welbevinden en Betrokkenheid is hiermee afgrond.

Het is ook mogelijk dat de beheerder de screening afrond. Dit kan via het beheer>Screenings. Daar kan de beheerder de gewenste screening afronden.

De resultaten van deze screening zijn te vinden in 'Mijn Groepen', 'Groepsoverzicht' en worden als item toegevoegd aan het 'Groepslogboek'. De individuele scores vind je terug bij de kinderen in hun persoonlijke logboek (spoor 2). 

 

Wat doe ik met de resultaten?

De screening gaat je inzicht geven in hoe het met de groep gaat. Om dit op een snelle, zinvolle manier te doen zijn een aantal praktische stappen nodig. We raden iedereen aan om een planning te maken die past bij jullie praktijk. Hieronder een voorbeeld:

Wanneer

Wat

Screening najaar 2020

Week 36

Invullen mentorkinderen

Week 37

Groepsbespreking

Week 38/39

Opvolging mentorkinderen

Screening voorjaar 2021

Week 5

Invullen mentorkinderen

Week 6

Groepsbespreking

Week 7

Opvolging mentorkinderen

Tijdens het invullen van de mentorkinderen (fase 1) krijgt iedere mentor de gelegenheid om van de eigen kinderen iets neer te zetten.

Daarna worden alle kinderen die besproken moeten worden, besproken tijdens de groepsbespreking. Dit gaat met name over waar jij en je collega's opvallendheden zien bij sommige kinderen. Je kunt hiervoor Looqin erbij houden en de groep per dag(deel) doorlopen om met elkaar te kijken waar deze opvallendheden zitten (gezamenlijk invullen fase 2).

Je kunt daarna met elkaar rechtstreeks uit het groepsbeeld afleiden wat de stand van zaken is. Hebben interventies van de afgelopen periode geholpen of niet? Evalueer de interventies van de vorige periode met elkaar (via Looqin). Kies daarna enkele (niet teveel) nieuwe interventies.

Lees meer over acties op de groep plegen in: Interventies

Tot slot bekijkt iedere mentor voor de eigen mentorkinderen of opvolging nodig is. Je kunt dan fase 3 invullen van de screening. Ook kun je overgaan op het maken van een groeiplan, of de interventies van de groep voor dit kind verder aanvullen in het individuele logboek.

Lees meer over acties voor het kind plegen in: Groeiplan