Ontwikkelingsdomeinen/ competenties (KO)

Waarom kijk ik naar ontwikkelingsdomeinen of competenties?

Het volgen van de verschillende gebieden zegt iets over waar een kind in zijn of haar ontwikkeling staat. Het gaat dan niet enkel om een smalle 'toets', bijvoorbeeld of een kind een bal met twee handen kan vangen, maar om de brede kijk naar de grote motoriek. Dit noemen we ook wel competentie-gericht kijken. Binnen competenties vatten we samen hoe het kind de vaardigheden over het algemeen ontwikkeld.

De verbinding tussen welbevinden, betrokkenheid en de ontwikkelingsdomeinen geeft je veel informatie over wat er speelt in de brede ontwikkeling van het kind.

 

Hoe organiseer ik Looqin om dit in beeld te brengen?

Looqin past zich aan, aan jouw manier van kijken, maar wel met de procesgerichte gedachte. Zorg er dus voor dat je vooraf aan je interpretatie van ontwikkelingsdomeinen ook welbevinden en betrokkenheid in beeld hebt gebracht.

Je spreekt ook met elkaar af op welke wijze je ontwikkeling in beeld brengt. Hoe vaak vul je dit in? Hoe koppelen we het aan de periode waarin we naar welbevinden en betrokkenheid kijken?

Ten slotte beslis je met elkaar welke sub-domeinen je wilt volgen via Looqin. Zo kun je in het beheer aangeven welke onderdelen je wilt volgen. Je kunt hier zelf een ordening in aanbrengen en zelf onderdelen toevoegen.

 

 

Wat vul ik in bij de screening?

Zoals hierboven besproken is het nodig vooraf te beslissen via welke weg je de screening invult.

Je denkt na over hoe het kind zich op een bepaald domein ontwikkelt. Heb je vertrouwen in de ontwikkeling die je ziet, dan vul je een score 3 in. Heb je over het algemeen (hevige) twijfel, dan vul je een 1 of 2 in. Zie je talent of voorsprong op leeftijdsgenoten, dan vul je een 4 of 5 in. Geef bij de toelichting aan welke onderwerpen afwijken (voorsprong of achterstand) en wat je er eventueel aan wilt doen.