VVE in beeld met Looqin (KO)

Waarom wil je de VVE in beeld brengen?

VVE (voor en vroegschoolse educatie) gaat over het verminderen van achterstanden. Specifiek over het verminderen van achterstanden in ontwikkeling of onderwijs bij kinderent tussen 2-6 jaar. Door de achterstand te verminderen, hebben kinderen een betere start van hun schoolloopbaan. Het programma wordt opgedeeld in twee fasen:

  • Voorschoolse educatie. Dit gebeurt op de peuterspeelzaal en/of het kinderdagverblijf en richt zich op peuters van 2 à 2,5 en 3 jaar. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van gemeenten.

  • Vroegschoolse educatie. Dit gebeurt op de basisschool en is gericht op kleuters. 

De gebieden waar aandacht voor is zijn:

  • Taalontwikkeling. Hierbij gaat het om woordenschat en het stimuleren van de beginnende geletterdheid.

  • Beginnende rekenvaardigheid. Hierbij gaat het om het leren tellen, het meten en de oriëntatie in ruimte en tijd.

  • Motorische ontwikkeling. Hierbij gaat het om het ontwikkelen van de grove en de fijne motoriek. 

  • Sociaal-emotionele ontwikkeling. Hierbij gaat het om het stimuleren van zelfstandigheid, zelfvertrouwen en het samen spelen en werken.

 

Hoe breng je de VVE in beeld met Looqin?

Met Looqin kun je VVE goed in beeld brengen. We verdelen dit proces in een aantal fasen:

  1. Inrichten van je locatie

  2. Volgen en stimuleren van de ontwikkeling

  3. Resultaten en voortgang in beeld brengen

 

Fase 1: Inrichten van je locatie

Voordat je de ontwikkeling van deze groep kinderen goed vast kunt leggen, zorg je ervoor dat ze als groep te volgen zijn. Dit kan op twee manieren:

  1. Je zet via Rapportages de VVE-module aan.

  2. Je maakt via Inhoudelijke onderdelen een Kenmerk aan genaamd VVE.

In beide gevallen maak je een kenmerk aan, waar je vervolgens de kinderen aan toevoegt. Nadat je het kenmerk hebt aangemaakt, controleer je bij Ontwikkelingsdomeinen in het beheer of de vier te observeren domeinen ertussen staan (dit zijn in Looqin Taalvaardigheid, Logisch denken, Grote motoriek en Zelfvertrouwen). Als je de VVE-module hebt geactiveerd, dan gebeurt dit automatisch.

Tot slot zorg je ervoor dat je per groep de kinderen die bij het VVE-programma horen, het kenmerk geeft. Wanneer je de VVE-module gebruikt kun je de kinderen op die pagina aanvinken. Doe je dat niet, dan kun je ze op spoor 2 bovenaan de pagina naast 'Opvolgen' het kenmerk geven.

 

Fase 2: Volgen van de ontwikkeling

Nu je de VVE-kinderen samen in een groep hebt zitten, kun je via het beheer een screening ontwikkeling voor die groep starten.

De betrokken mentoren kunnen vanaf dat moment via de startpagina een screening ontwikkeling voor de VVE-kinderen invullen. De eerste keer is dat handig om een start-indicatie vast te leggen. De momenten erna kun je ermee volgen hoe het niveau van het kind zich ontwikkelt.

Nadat je de screening hebt ingevuld, ga je aan de slag met het afstemmen van je aanbod. Daarmee kom je tegemoet aan de ontwikkeling van kinderen.

 

Fase 3: Resultaten en voortgang in beeld

Het is fijn om tussentijds te kunnen zien wat het VVE-programma je oplevert. Je kunt bij ieder kind doorklikken naar spoor 2. Hier zie je onder andere op de overzichtspagina onderaan de evolutie van de ontwikkeling staan. Deze evolutie geeft je inzicht in de groei van het kind door de tijd.

Het is ook mogelijk om via de VVE-module de ingevulde gegevens op te halen. Hiermee kun je een beeld schetsen voor de gemeente. Zij gebruiken de data voor de monitor.