Zijn er verbanden tussen dit systeem en de principes van handelingsgericht werken?

Ja, er zijn duidelijke overeenkomsten. Het gaat in handelingsgericht werken (HGW) voor de leerkracht om het ‘zoeken naar mogelijkheden om de dagelijkse praktijk beter af te stemmen op de ontwikkelingsbehoeften van leerlingen’ (Pameijer e.a., 2010). Dit kindvolgsysteem is daarvoor een geschikt hulpmiddel en geeft er via de begrippen welbevinden en betrokkenheid een concrete inhoudelijke invulling aan. Vooral de niet-problematiserende en preventieve insteek van dit kindvolgsysteem zijn daarbij typerend.

Het handelingsgericht werken is vertaald in zeven praktijkprincipes, die we hier kort bespreken en linken aan het kindvolgsysteem:

Voor de eerste twee principes, ‘onderwijsbehoeften van kinderen staan centraal’ en ‘afstemming en wisselwerking’, zijn een laag welbevinden en/of een lage betrokkenheid signalen dat de (leer)behoeften van het kind niet voldoende worden aangesproken en dat er een betere afstemming gezocht dient te worden. We focussen op de afstemming van het aanbod van de leerkracht, maar de bredere context rond een kind (zoals de thuissituatie) wordt ook erkend en meegenomen. ‘De leerkracht doet ertoe’, het derde principe, blijkt heel duidelijk uit de keuze om de leerkracht de regie te geven binnen het werken met Looqin PO: het systeem is gemaakt voor de leerkracht. Op bepaalde momenten komen ook de relatie van de leerkracht met het kind en de leerkrachtstijl expliciet aan bod. De procesgerichte visie impliceert per definitie dat er gewerkt wordt vanuit positieve aspecten, het vierde principe. In de balans die opgemaakt wordt, vormen die positieve punten het uitgangspunt om interventies te zoeken. De laatste twee principes, ‘doelgericht handelen’ en ‘systematisch en transparant’, vertalen zich hier vooral in de ingebouwde systematiek van Looqin PO, onder meer via de uitnodiging om zorgvragen en werkpunten te formuleren.